Kennis & Inspiratie
Derecho di outor pa kreadó: kon bo ta regl’é ònlain?
Ora abo komo kreadó pone bo trabou disponibel ònlain, bo por alkansá un públiko grandi i tin biaha un públiko ku bo no a ferwagt. Un bunita oportunidat ku ta trese algun reto tambe kuné. Por ehèmpel tokante derecho di outor. Kon bo ta regla esaki korektamente? Nos ta splika bo!
Het raakvlak van digitale cultuureducatie en het vak burgerschap
Hoe kan digitale cultuureducatie worden ingezet voor het vak burgerschap? In dit artikel geven wij je taal en handvatten voor als je wilt onderzoeken hoe jouw aanbod bijdraagt aan burgerschapsonderwijs. Met een aantal voorbeelden laten we zien hoe digitale cultuureducatie op verschillende onderwijsniveaus dit leergebied kan raken.
DEN + TwynstraGudde = training Digitale strategie voor culturele organisaties
Adviesbureau TwynstraGudde ontwikkelde samen met DEN een raamwerk voor culturele organisaties voor de ontwikkeling van een digitale strategie. Wim is partner bij van TwynstraGudde en adviseert organisaties bij de ontwikkeling van hun (digitale) strategie, organisatie-inrichting en besturing. We vroegen hem waarom een strategie op dit gebied zo belangrijk is. Ook geeft Wim tips voor het goed ontwikkelen van een succesvolle digitale strategie.
Al 23 jaar bij DEN: Else Laura Rademaker
DEN bestaat 25 jaar. En in het kader van ons jubileum laten we je graag kennismaken met de mensen uit onze organisatie. Bijvoorbeeld Else Laura Rademaker, onze adviseur Duurzaamheid. Zij werkt al ruim 23 jaar voor DEN. In dit interview deelt ze wat ze doet en hoe ze duurzaamheid binnen de cultuursector op de kaart zet.
Sinds maart '24 in dienst: Helen Goossens
DEN bestaat 25 jaar. En in het kader van ons jubileum laten we je graag kennismaken met de mensen uit onze organisatie. Bijvoorbeeld Helen Goossens, een van onze adviseurs. Sinds maart dit jaar zet zij zich onder meer in voor interne procesoptimalisatie en goed opdrachtgeverschap. Haar streven? De drempel voor digitale ontwikkelingen binnen culturele organisaties zoveel mogelijk verlagen.
Maak kennis met Laura de Vos
DEN bestaat 25 jaar. En in het kader van ons jubileum laten we je graag kennismaken met de mensen uit onze organisatie. Bijvoorbeeld Laura de Vos, een van onze adviseurs. Zij houdt zich bezig met het onderwerp digitale strategie. Maar dat is zo'n grote term, verhoud je daar maar eens toe. En dat is exact waar zij organisaties bij ondersteunt. Bijvoorbeeld met een onlangs ontwikkelde e-learning.
Roadmap: in drie stappen naar een digitaal toegankelijke website
In een steeds digitalere wereld is het van essentieel belang dat iedereen toegang heeft tot informatie en diensten. Ook in de culturele sector. De Europese Unie en Nederland vinden dit ook. Vanaf juni 2025 gaat de European Accesibiltiy Act in. Hiervoor worden o.a. websites met ticketshops (dus ook die van culturele instellingen) verplicht om te voldoen aan toegankelijkheidseisen. Tijd om aan de slag te gaan! Met dit stappenplan helpen we je op weg.
All of Bach: Een schatkamer in het publieke domein
Het complete werk van Johan Sebastian Bach met een paar muisklikken tot je beschikking, waar je ook bent in de wereld. Dat is de belofte van het project All of Bach. De Nederlandse Bachvereniging voert alle werken van Bach uit, neemt deze op en deelt deze gratis online. Een unieke onderneming, die ook op het gebied van auteursrechten tot interessante gesprekken leidde.
Checklist gebruik DEN CO2-vergelijkingstool online en fysieke voorstellingen
Deze checklist helpt je bij het invullen van de DEN CO2-rekentool. Deze tool maakt inzichtelijk wat de ecologische voetafdruk is van online bezoekers van de voorstellingen in verhouding tot fysieke bezoekers.
E-learning-tool brengt Curaçaose geschiedenis en scholieren samen
Met haar digitaliseringsproject wil het Mongui Maduro Library op Curaçao niet alleen haar collectie toegankelijk maken maar ook bruikbaar voor alle inwoners op het eiland. De collectie bestaat met name uit Antilliana- en Judaica-publicaties die dateren uit de 18e eeuw, genoeg materiaal om het onderwijs te ondersteunen, vindt directeur Lianne Leonora.
In het huidige onderwijs is er weinig ruimte voor de lokale geschiedenis terwijl de collectie veel informatie heeft over verschillende etnische groepen op Curaçao, legt ze uit.