Uitkomsten cyber security

Wat onderzochten we? 

In april 2023 deelden wij een vragenlijst over cyber security voor culturele organisaties. Om zicht te krijgen op de huidige stand van zaken binnen de cultuursector vroegen wij naar hun ervaringen met cyber security. Zijn cultuurprofessionals zich bewust van digitale veiligheid? Weten ze waar ze op moeten letten als ze omgaan met systemen, apparaten en (persoons)gegevens? En hebben hun organisaties de afgelopen jaren zelf te maken gehad met cybercriminaliteit? Door het uitvoeren van de enquête en de resultaten te delen brengen we het bewustzijn rondom dit onderwerp in kaart en nemen we stappen om dit te vergroten. Bewustzijn van de risico’s is namelijk een belangrijke stap naar een digitaal veilige sector.

Het onderzoek

120 organisaties hebben onze enquête deels of volledig ingevuld. Ons onderzoek schetst daarmee een indicatief beeld van hoe de Nederlandse cultuursector wordt getroffen door cybercriminaliteit. Zowel kleine instellingen als grote instellingen zijn in de resultaten vertegenwoordigd. Zij hebben evenveel met cybersecurity te maken gehad, blijkt uit de resultaten.

1 op 3 culturele organisaties heeft te maken gehad met een cyber-incident.

DEN Cyber Security Scan

De belangrijkste resultaten op een rij

De meeste organisaties zijn zich bewust van digitale veiligheid. 73% van de respondenten geeft aan zorgvuldig om te gaan met systemen, apparaten en (persoons)gegevens.

Toch zijn niet alle organisaties voorbereid op een cyberaanval. Zo laten de resultaten zien dat:

    • 65% van de organisaties geen budget voor cybersecurity reserveert
    • 42% van de organisaties geen cybersecuritybeleid heeft en geen kennis deelt met medewerkers over het voorkomen van een datalek
    • 36% van de organisaties geen handleiding beschikbaar heeft over hoe ze om moeten gaan met cyberveiligheid
    • 25% van de respondenten niet regelmatig hun wachtwoord verandert
    • 3 op de 10 organisaties in de afgelopen 3 jaar een cybercrime-incident heeft meegemaakt. Bij 1 op de 20 organisaties was dat zelfs meer dan eens. 

Inzetten op cyber security voor een toekomstbestendige sector

Twee derde van de organisaties beheert intern vertrouwelijke data zoals persoonsgegevens van klanten en medewerkers. Een datalek kan zowel schadelijk zijn voor de reputatie van het bedrijf, als eventueel financiële schade als gevolg hebben. Toch blijkt dat maar 35% van de organisaties budget vrijmaakt voor cybersecurity-maatregelen. DEN vindt dat hier verandering in moet komen om een veilige en toekomstbestendige sector te creëren. 

Ondersteuning in digitale veiligheid

Welke behoeften zijn er in de sector rondom cyber security? Bijna de helft van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan voorlichting en kennisdeling over cyber security in hun organisatie. De digitale wereld is dynamisch en verandert voortdurend. Nieuwe digitale ontwikkelingen bieden cybercriminelen ook weer nieuwe mogelijkheden om systemen binnen te glippen. Deskundige ondersteuning op basis van de laatste kennis en informatie is daarom belangrijk om culturele organisaties weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit.

Vijf basisprincipes van cyber security

Geïnspireerd om iets aan de online veiligheid binnen jouw organisatie te doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het Digital Trust Center van de overheid geeft vijf basisprincipes (Opent een externe link) om je in te verdiepen:

  1. Inventariseer kwetsbaarheden
  2. Kies veilige instellingen voor apparatuur en verbindingen
  3. Voer updates uit in beveiligingssoftware
  4. Beperk toegang van (oud-)medewerkers
  5. Voorkom virussen en andere malware met veilig gedrag, veilige downloads, installaties en software

Doe ook de Cyberveilig Check (Opent een externe link) om te zien waar je nu staat. 

Veilige wachtwoorden, regelmatige checks en updates en tweestapsverificaties zijn goede voorbeelden om mee te beginnen om jouw organisatie veiliger te maken. Maar, cyberveiligheid is een groot thema en gaat verder dan alleen de basis. DEN wil de culturele sector helpen door inzichtelijk te maken welke stappen je kunt nemen. Hierover publiceren we op onze website en LinkedIn (Opent een externe link)

Cyber security is essentieel in een steeds digitalere sector.

Ondersteuning in digitale veiligheid

Welke behoeften zijn er in de sector rondom cyber security? Bijna de helft van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan voorlichting en kennisdeling over cyber security in hun organisatie. De digitale wereld is dynamisch en verandert voortdurend. Nieuwe digitale ontwikkelingen bieden cybercriminelen ook weer nieuwe mogelijkheden om systemen binnen te glippen. Deskundige ondersteuning op basis van de laatste kennis en informatie is daarom belangrijk om culturele organisaties weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit.

Vijf basisprincipes van cyber security

Geïnspireerd om iets aan de online veiligheid binnen jouw organisatie te doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het Digital Trust Center van de overheid geeft vijf basisprincipes (Opent een externe link) om je in te verdiepen:

  1. Inventariseer kwetsbaarheden
  2. Kies veilige instellingen voor apparatuur en verbindingen
  3. Voer updates uit in beveiligingssoftware
  4. Beperk toegang van (oud-)medewerkers
  5. Voorkom virussen en andere malware met veilig gedrag, veilige downloads, installaties en software

Doe ook de Cyberveilig Check (Opent een externe link) om te zien waar je nu staat.

Veilige wachtwoorden, regelmatige checks en updates en tweestapsverificaties zijn goede voorbeelden om mee te beginnen om jouw organisatie veiliger te maken. Maar, cyberveiligheid is een groot thema en gaat verder dan alleen de basis. DEN wil de culturele sector helpen door inzichtelijk te maken welke stappen je kunt nemen. Hierover publiceren we op onze website en LinkedIn (Opent een externe link).

Lees alle resultaten van de DEN Cyber Security Scan

De samenleving en cultuursector worden steeds digitaler. Dit roept nieuwe vraagstukken op, waaronder cyber security. DEN onderzocht de huidige situatie om in kaart te brengen welke risico's er spelen en waar de behoeftes liggen. De uitkomsten zijn een indicatie en geven inzichten in wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat cultuur veilig en toegankelijk blijft.

Deel dit artikel

Ontdek de laatste digitale trends in de cultuur sector!

Ontvang iedere maand tips, kennis en inspiratie over de digitale transformatie in cultuur.