Digitale transformatie in de Cariben versterkt

De culturele sector op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten ondergaat een digitale transformatie. Daarbij leeft de wens om te investeren in digitale middelen, kennis en vaardigheden. In opdracht van DEN en Cultuurloket DigitALL is daarom een inventarisatie gemaakt door Shahaila Winklaar, met advies van Margo Groenewoud, van de digitale wensen en behoeften van deze organisaties.

Interviews met cultuurprofessionals brachten diverse behoeften aan het licht. Op basis van de bevindingen deden de experts een aanbeveling voor transnationale versterking en gerichte investeringen. Denk aan het creëren van financieringsmogelijkheden voor digitale apparatuur, het opleiden van vrijwilligers en personeel, het bevorderen van samenwerking tussen de eilanden en het stimuleren van digitale inclusie door kennis en ervaring te delen. Kortom: maatregelen die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de digitale mogelijkheden en daardoor de versterking van de culturele sector op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Saba.

Uitbreiding activiteiten DEN en Cultuurloket DigitALL

DEN en Cultuurloket DigitALL nemen de adviezen uit de inventarisatie ter harte en breiden daarom hun activiteiten uit:

  • DEN organiseert vanaf nu regelmatig online webinars in het Engels specifiek voor cultuurprofessionals van Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten;
  • DEN herhaalt het online digitaal leiderschapsprogramma, dit keer in samenwerking met professionals uit de regio die het vorige programma volgden;
  • DEN publiceert vanaf nu meer artikelen en informatie in het Papiaments, zodat kennis breed toegankelijk is;
  • DEN werkt samen met cultuurprofessionals in het Caribisch gebied en bouwt verder aan het netwerk voor kennisdeling en uitwisseling.

Cultuurloket DigitALL lanceerde op 3 juni 2024 in samenwerking met Prins Bernard Cultuurfonds Caribisch Gebied (PBCCG) twee nieuwe regelingen die geopend zijn t/m eind 2025, te weten:

De volledige inventarisatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Papiaments. Klik op de links hieronder om het document in de gewenste taal te lezen:

Deze inventarisatie is uitgevoerd onder leiding van Shahaila Winklaar met advies van Margo Groenewoud, in opdracht van DEN kennisinstituut cultuur en digitale transformatie en Cultuurloket DigitALL.

Deel dit nieuws artikel

Ontdek de laatste digitale trends in de cultuur sector!

Ontvang iedere maand tips, kennis en inspiratie over de digitale transformatie in cultuur.