8 tips voor een duurzame en inclusieve website

In een tijd waar digitale toegankelijkheid en duurzaamheid van cruciaal belang zijn, is het integreren van deze twee dingen in je websitestrategie een absolute must. Niet alleen voldoe je hiermee aan de verwachtingen van het publiek en aan nieuwe wetgeving, je draagt ook bij aan een inclusievere en milieubewustere, online omgeving.

Op 28 juni 2025 gaat de nieuwe toegankelijkheidswet (de European Accessibility Act) in. De wet verplicht onder andere e-handelsdiensten om digitaal toegankelijk te zijn. Alle ticketshops vallen ook onder deze wet.

Een website zo duurzaam en toegankelijk mogelijk maken, kost al snel een jaar tijd. Daarom is het hoog tijd voor culturele instellingen om, mits dat nog niet is gedaan, actie te ondernemen. Start met een quickscan (Opent een externe link) om te ontdekken welke verbeterpunten er zijn en laat vervolgens een grondig toegankelijkheidsonderzoek uitvoeren. Het opbouwen van kennis binnen je team, zowel bij webredacteurs als webprogrammeurs, vergt tijd maar is van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat je website voor iedereen bruikbaar is, ongeacht beperkingen.

5 tips voor een toegankelijke website 

Een toegankelijke website vergroot niet alleen je publiek, maar draagt ook bij aan een inclusievere online gemeenschap. Hier zijn vijf praktische tips om dit te bereiken:

  1. Zorg voor een schermlezer-vriendelijk ontwerp*. 
  2. Voorzie video's en afbeeldingen van toegankelijke meta-informatie met goede alt-teksten. 
  3. Gebruik een duidelijke koppenstructuur voor een scanbare pagina. 
  4. Vervang zware, en vaak niet toegankelijke, PDF's door webpagina's voor een betere SEO, toegankelijkheid en duurzaamheid.
  5. Beperk embedded content en third-party scripts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inladen en tonen van een Spotify playlist op jouw pagina. Door deze te vervangen door een link, verbeter je de laadtijd en de digitale toegankelijkheid (want dit is moeilijker te lezen door schermlezers).

*Mensen die slechtziend of blind zijn navigeren online met een schermlezer app. Deze app zet tekst en beeld om in gesproken tekst of braille. Je navigeert dan met een toetsenbord. Een goede koppenstructuur, consistente manier van bouwen en duidelijke alt-teksten dragen bij aan en schermlezer-vriendelijk ontwerp.

3 tips voor een duurzame site

In 2019 berekende The Shift Project (Opent een externe link) dat het internet (website, surfen, e-mails verzenden) 3,7% van alle wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt. 

Een duurzame aanpak zorgt voor het verminderen van de energie die wordt verbruikt door datacentra, servers en de apparaten van eindgebruikers. Maak jouw website ook zo duurzaam mogelijk door het energieverbruik te minimaliseren en te kiezen voor groene hostingoplossingen. Jouw webbureau of programmeur kan hierbij helpen, maar er zijn ook stappen die je zelf kunt nemen:

  1. Beperk embedded content en vermijd zware PDF's.
  2. Verklein afbeeldingen en minimaliseer overbodige dynamische content voor een snellere laadtijd en een betere gebruikerservaring.
  3. Gebruik tools zoals Ecograder (Opent een externe link) en Website Carbon Calculator (Opent een externe link) om te controleren of je website geoptimaliseerd is voor duurzaamheid en let op ongebruikte code, lazy loading en de groenheid van je hostingprovider.

Door aandacht te besteden aan zowel toegankelijkheid als duurzaamheid, creëer je een website die niet alleen voor iedereen bruikbaar is, maar ook bijdraagt aan een milieubewustere online ervaring. 

Eigen ervaringen DEN

De optimalisatie van de toegankelijkheid van onze eigen website leverde na technisch onderzoek door Accessibility (Opent een externe link) en gebruikerstesten het toegankelijkheidslabel B op. We streven naar label A en verbeteren samen met onze webbouwers en webredacteuren onze site doorlopend. We vroegen Digihobbit (Opent een externe link) om onze website te onderzoeken op duurzaamheid en ontdekten dat de optimalisaties voor toegankelijkheid en duurzaamheid elkaar aanvullen en niet in de weg zitten. Een groot aantal toegankelijkheidsverbeteringen helpen ook met het verduurzamen van je website. Dubbel winst!

Deel dit artikel

Ontdek de laatste digitale trends in de cultuur sector

Ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met tips, kennis en inspiratie over de digitale transformatie in cultuur.