Toegankelijkheid

Nederland telt meer 2 miljoen mensen met een beperking. Als culturele organisatie wil je iedereen over de drempel halen. Dit start met digitale toegankelijkheid. Leer de ins en outs van dit onderwerp.

Vanaf 2025 ticketshops verplicht digitaal toegankelijk

Vanaf 28 juni 2025 gaat de European Accessibility Act (EAA) in. Deze wet voor digitale toegankelijkheid verplicht onder anderen e-handelsdiensten om te voldoen aan de gestelde normen voor toegankelijkheid (de zgn WCAG 2.1 Web Content Accessibility Guidelines). Dit geldt ook voor de ticketshops van culturele instellingen. We adviseren culturele instellingen dan ook om serieus werk te maken van hun digitale toegankelijkheid. Met een toegankelijke website maak je cultuur altijd en overal beschikbaar voor iedereen.

Digitale toegankelijkheid: waar begin je?

Een toegankelijke website is er voor iedereen. Maar welke punten zijn belangrijk en hoe pak je dit aan. We helpen je op weg.

Hoe navigeren slechtzienden en blinden door een website

Het internet biedt ontelbare mogelijkheden, maar als je een visuele beperking hebt, zijn sommige websites best lastig te doorgronden. Met een schermlezer kunnen slechtzienden navigeren door een website, maar hoe werkt dat?

8 tips voor een duurzame en inclusieve website

In een tijd waar digitale toegankelijkheid en duurzaamheid van cruciaal belang zijn, is het integreren van deze twee dingen in je websitestrategie een absolute must. Niet alleen voldoe je hiermee aan de verwachtingen van het publiek en aan nieuwe wetgeving, je draagt ook bij aan een inclusievere en milieubewustere, online omgeving.

De DEN nieuwsbrief. Iedere maand in je inbox.

Tips, inspiratie en kennis over digitale transformatie in de cultuursector