Procesoptimalisatie: de eerste stap in innovatief werken

Digitale transformatie vraagt om innovatief werken. Maar wat is dat eigenlijk, innovatief werken? En waar begin je? We beginnen met de eerste stap: het optimaliseren van je processen.

3 min. lezen

Wat is procesoptimalisatie?

Procesoptimalisatie is het verbeteren van een proces om zo efficiënter te werken. In onze digitale samenleving werken we vaak op afstand samen aan projecten. In een team van professionals vanuit diverse disciplines, afdelingen en met zzp’ers of andere instellingen als coproducent. Maak je organisatie wendbaar door dit te faciliteren met digitale procesoptimalisatie.

Innovatief werken, waar kan ik aan denken?

Innovatief werken is een combinatie van nieuwe denk- en werkmethodes én het implementeren van digitale technologieën. Met nieuwe werkmethodes train je werknemers om anders te reageren op veranderingen. De digitale technologieën zet je in om dit te faciliteren. Samen leggen innovatief werken en procesoptimalisatie een basis voor digitale transformatie.

Start met procesoptimalisatie

Digitale transformatie vraagt om aandacht. Aandacht voor goed gebruik van ICT technologie en voor vaardigheden om op nieuwe manieren samen te werken. Juist de combinatie van aandacht voor informatiemanagement én innovatieve werkmethodes vormt de basis van procesoptimalisatie.

Onderweg kom je vast nog vragen tegen als: Hoe kun je als instelling beter samenwerken? Waar moet je op letten bij de inrichting van de ICT-configuratie of bij het werken in een cloud? DEN helpt je hierbij. Zodat ook jouw instelling klaar is voor de toekomst.

Beeld uit de streamvoorstelling 'Mist' van NDT. Foto door Rahi Rezvani

Voorbeelden van procesoptimalisatie

Dansgezelschappen zoals het NDT (Nationaal Dans Theater) en de Nationale Opera en Ballet hebben zo'n professionaliseringsslag gemaakt. Zij zijn begonnen met het digitaliseren van AV-materialen om deze onder te brengen in een beeldbank en collectiebeheersysteem. Ook ICK Dans Amsterdam en het Scapino Ballet werken aan een goed geordend systeem van hun AV-registraties.

In de danswereld, waar voorstellingen geregeld opnieuw worden uitgevoerd, vormen deze digitale registraties vaak de belangrijkste weerslag van de verschillende choreografieën. Ze zijn daarmee een eerste ingang voor dansers en repetitoren om de werken opnieuw in te studeren. Maar ook de marketingafdeling heeft veel baat bij zo’n digitale database voor het vinden, bewerken, ontwikkelen en beheren van eigen materialen die ze kunnen gebruiken voor promotiematerialen zoals teasers.

Versnel je werkproces met een toegankelijk, digitaal systeem

Met een toegankelijk, digitaal systeem heb je nooit meer lange zoektochten naar oude documenten of materialen. Het versnelt het werkproces enorm. En door vooraf afspraken te maken en in het systeem gebruiksrechten te registreren, wordt het materiaal meteen beschikbaar voor hergebruik door en voor een breder publiek.

Meld je aan voor een workshop innovatief werken

Deel dit artikel

Ontdek de laatste digitale trends in de cultuur sector!

Ontvang iedere maand tips, kennis en inspiratie over de digitale transformatie in cultuur.