Foto van het DEN kantoor

Al 23 jaar bij DEN: Else Laura Rademaker

DEN bestaat 25 jaar. In het kader van ons jubileum laten we je graag kennismaken met de mensen uit onze organisatie. Bijvoorbeeld Else Laura Rademaker, onze adviseur Duurzaamheid. Zij werkt al ruim 23 jaar voor DEN. In dit interview deelt ze wat ze doet en hoe ze duurzaamheid binnen de cultuursector op de kaart zet.

5 min.

Sinds wanneer werk je bij DEN en wat is je rol?

Even rekenen hoor… Ik werk al 23 jaar bij DEN, sinds 2001. Ik begon als communicatiemedewerker, inmiddels ben ik kennisbeheerder in het adviseursteam. In die rol deel ik relevante informatie die ik tegenkom met collega’s. Daarnaast heb ik me gespecialiseerd in duurzaamheid, en dan met name de samenhang tussen digitale transformatie en de duurzaamheidstransitie: de twin transition.

Wat is je ervaringsachtergrond, en hoe kwam je bij DEN terecht?

Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. Voordat ik bij DEN werkte was ik junior adviseur automatisering bij het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis). Vanuit die rol had ik al veel contact met DEN. Het RKD wilde de digitaliseringstaak uiteindelijk doorgeven aan DEN, en zo ging ik ook mee. Het bleek een perfecte match

Waar werk je op dit moment aan? 

Onlangs heb ik een rekentool ontwikkeld waarmee je kunt uitrekenen hoeveel CO2-uitstoot fysieke en online voorstellingen genereren. Gebruikers kunnen zelf data invoeren zoals energieverbruik in de zaal, reisbewegingen, materiaalgebruik zoals decor en kostuums en de transmissie van data voor streaming. Hiermee willen we bewustzijn creëren bij instellingen dat digitaal cultuuraanbod een ecologische voetafdruk heeft, maar soms ook kan bijdragen aan verduurzaming. De tool helpt hen om afgewogen keuzes te maken. Tot nu toe blijkt dat online kijken een significant kleinere ecologische voetafdruk heeft dan een fysieke bezoeker van een voorstelling. Digitale transformatie moet wat mij betreft altijd samengaan met duurzaamheid.

Else Laura Rademaker

We willen bewustzijn creëren bij instellingen dat digitaal cultuuraanbod een ecologische voetafdruk heeft, maar soms ook kan bijdragen aan verduurzaming.

Else Laura Rademaker

Wat vertel je op een verjaardag over je werk bij DEN?

Ik begin natuurlijk meteen over duurzaamheid! En daarnaast, dat DEN een kennisinstituut is voor cultuur en digitale transformatie. Soms levert dat glazige ogen op, maar dan leg ik uit dat we de cultuursector (waaronder musea, podia, toneel en dans), motiveren en stimuleren om alle mogelijkheden die digitale transformatie met zich meebrengt, te benutten. Niet alleen om je collectie te digitaliseren of je boodschap online voor het voetlicht te brengen, maar juist door de gehele organisatie heen. Bijvoorbeeld door publieksdata te onderzoeken, processen te digitaliseren en na te denken over livestreaming naast fysieke voorstellingen.

Wat maakt DEN als organisatie uniek?

Omdat ik er al zo lang werk, moet ik weleens uitleggen: waarom ik zolang bij dezelfde organisatie blijf. Doordat er altijd nieuwe collega’s bij komen en de organisatie door de tijd heen ook verandert, hoef ik de verandering niet daarbuiten op te zoeken. Ik groei en beweeg mee met de organisatie. Voor mij is dat een natuurlijk gegeven en de reden waarom ik blijf.

Daarnaast is de werksfeer informeel en veilig. Er wordt veel gelachen. Er is de nodige zelfspot. Mijn collega’s zijn behulpzaam, en we hebben een jaarlijkse barbecue. Vegetarisch natuurlijk.

Wat voor mensen werken er bij DEN?

Iedereen is geïnteresseerd in cultuur. Al mijn collega’s brengen hun eigen kennis en visie mee. Ze delen graag hun boodschap, kennis en netwerk. Ik leer daardoor nog steeds veel van de mensen om mij heen. Vaak hebben collega’s eerder in de cultuursector gewerkt, waardoor ze zich goed kunnen verplaatsen in de culturele instellingen waarvoor we het allemaal doen. En we zijn betrokken. Als er iets gebeurd is op persoonlijk vlak, dan sturen collega’s een berichtje, we wensen sterkte en vragen op een later moment nog eens hoe het gaat.

Else Laura op het DEN kantoor

Welke ambities heeft DEN voor de toekomst? En sluit dat aan bij jouw persoonlijke ambitie?

Als organisatie willen we dat de komende jaren het merendeel van de culturele organisaties een heldere digitale strategie heeft. Mijn persoonlijke ambitie is dat duurzaamheid een plek krijgt in alles wat we doen. Dat houdt ook in dat we onze eigen bedrijfsvoering gaan meten en verduurzamen.

Hoe zie jij DEN over vijf jaar? Denk je dat jij er dan nog werkt?

We proberen altijd in de toekomst te kijken en een beeld te schetsen waar we over vijf jaar staan, maar de praktijk leert dat het altijd anders gaat. Neem bijvoorbeeld covid, dat zag niemand aankomen. Over vijf jaar denk ik dat DEN nog altijd zoveel mogelijk kennis en context aan culturele instellingen meegeeft, zodat ze goed afgewogen beslissingen kunnen nemen. In dat geval ben ik er over vijf jaar zeker nog bij.

Deel dit artikel

Ontdek de laatste digitale trends in de cultuur sector

Ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met tips, kennis en inspiratie over de digitale transformatie in cultuur.