Inspiratie: 5 keer digitale transformatie in de cultuur

Je begrijpt wat digitale transformatie inhoudt en wil graag met jouw organisatie aan de slag. Inspiratie is altijd een fijn startpunt. Doe ideeën op met onderstaande praktijkvoorbeelden.

8 min. lezen

Hieronder vind je een selectie mooie praktijkvoorbeelden. Deze instellingen gebruiken al verschillende digitale technologieën om een breder publiek te bereiken, en werkprocessen te optimaliseren. Op deze manier bewegen zij mee met de veranderende behoeften van hun publiek.

ITA en NDT

Groter publieksbereik met hybride programmering

Waarom een hybride programmering als je al een mooi aanbod van fysieke voorstellingen hebt? Omdat het een mooie manier is om een breder, groter en zelfs internationaler publiek te bereiken!

ITA en NDT bieden sinds een paar jaar hun voorstellingen ook via livestreaming aan. Hun programma aanbod is hybride: fysiek én digitaal. Hun uitgangspunt was het creëren en bieden van een extra, unieke ervaring. Digitale bezoekers kregen een theaterervaring die niet onder doet voor de fysieke voorstelling. Bijvoorbeeld door een uniek perspectief op de voorstelling vanuit de dansers. Door de livestreams is de internationale achterban van beide organisaties gegroeid en hebben ITA en NDT beter inzicht in hun publiek. Ook kwamen er nieuwe samenwerkingen tot stand om de hybride programmering mogelijk te maken.

'Mist' door NDT. Foto door Rahi Rezvani

Holland Festival

Werkprocessen optimaliseren met een digitaal systeem

Bij het organiseren van een festival of evenement lopen allerlei processen naast elkaar. Zo ook bij Holland Festival. Na een quickscan bleek dat er veel herhaling in documenten en processen zat: iedereen hield zijn eigen bestanden bij en systemen konden niet met elkaar praten. Om die processen te stroomlijnen bracht Holland Festival ze onder in één digitaal systeem: een Customer Relationship Management (CRM) tool die klantenservice, verkoop en marketing faciliteert. Het gehele proces werd in stukken opgedeeld, getest en geoptimaliseerd om zo overzichtelijk te houden: van het opschonen van de database tot het aanpassen van de website.

Het introduceren van deze slimme processen betekent niet alleen efficiënter werken, maar ook nieuwe mogelijkheden. Zoals een goed gestructureerd archief. Een archief van talloze voorstellingen van Holland Festival waar ook het (digitaal) publiek opnieuw van mee kan genieten - op thema, producent of maker.

Benieuwd hoe een digitaal systeem helpt om efficiënter te werken? Lees meer over procesoptimalisatie bij Holland Festival

Theater De Kring

Digitaal theater voor inclusie

Theater De Kring omarmt digitale innovatie om aanbod toegankelijker te maken. Bezoekers kunnen nu vanuit huis hoge kwaliteit theatervoorstellingen volgen. 10% van de bevolking leeft met een beperking waardoor ze niet naar het theater kunnen. Theater De Kring bereikt dit publiek met online voorstellingen. Om dit voor elkaar te krijgen werken ze samen met een livestreaming- en on-demand-platform, en investeerden ze in apparatuur en opleiding voor hun technische crew. Deze investering verdienen ze terug door voor online registraties dezelfde ticketprijs te vragen als voor zaaloptredens. Zo bieden ze een online ervaring voor wie dat wil, maar voorkomen ze dat het publiek niet meer naar het theater komt.  

Meer weten over digitaal theater voor inclusie? Duik in de strategie van Theater De Kring.

Uit 'Ikigai' van Dansatelier en Qoqo bij Theater de Kring

NNT en Club Guy & Roni

Innovatie in online theater 

Hoe kan een online theater mensen op een afstand raken? NNT wilde online een echte theaterervaring maken, inclusief de sociale interactie van een avondje uit. Samen met Club Guy & Roni ontwikkelden ze NITE HOTEL. Bezoekers kunnen op het platform anoniem een stream volgen of via Zoom een live voorstelling ervaren. In de chat kunnen ze reageren. Door mensen heel bewust op één moment naar één platform te leiden werd NITE HOTEL een omgeving waar mensen elkaar ontmoeten en in gesprek gaan.

Het NITE HOTEL platform heeft ook invloed op het maakproces. NNT ziet NITE HOTEL het liefst als een nieuwe kunstvorm die ergens tussen digitaal, film en theater in zit. Een kunstvorm die interactief is.

NITE HOTEL is een nieuwe kunstvorm, een combinatie van digitaal, film en theater. Laat je inspireren door hun strategie.

Lil Nas X en Roblox

Een concert in de metaverse

Waarom kiest een populaire en wereldberoemde Amerikaanse rapper voor een live concert in de metaverse, en niet voor een podium ergens in de wereld? En waarom kiest het razend populaire gaming platform Roblox om op deze manier samen te werken met een rapper? Het antwoord is simpel: ze willen het publiek van de toekomst (blijven) bereiken. En dat is gelukt: in twee dagen werden de vier shows 33 miljoen keer bekeken. De show was een virtueel concert: alle bewegingen van de rapper werden opgenomen en vertaald naar zijn 3D avatar. Ook veranderden zijn outfits en de Roblox omgeving tijdens de shows. Het enorme succes van deze concerten hint op een goed businessmodel. Zou dit dé manier zijn om nieuwe kunst met het publiek van de toekomst te delen?

The Lil Nas X Roblox Concert

Getty Villa Museum en Media.Monks

Groter publieksbereik met een interactieve ervaring

Getty Villa Museum in Los Angeles wilde meer bekendheid geven aan hun tentoonstelling over het oude Perzische Rijk en een groter, wereldwijd publiek bereiken. Samen met het Nederlands digitaal productiebedrijf Media.Monks creëerde het museum een indrukwekkende, interactieve beleving. Mensen kunnen Persepolis bezoeken in een 3D omgeving (Opent een externe link), dit is de hoofdstad van het oude Perzië. Het complementeert de fysieke tentoonstelling in Los Angeles en maakt het voor bezoekers ver buiten de stad mogelijk om de tentoonstelling op een unieke manier te beleven.

Gebruik technologie om een wereld tot leven te wekken, die we in het echt niet kunnen bezoeken

Een nauwe samenwerking tussen archeologen, historici, kunstexperts, curatoren, makers en digitale techneuten was nodig om het Persepolis van toen nauwkeurig en op een historisch correcte manier weer te geven. Hiermee brachten ze dit stuk geschiedenis tot leven voor een divers, wereldwijd publiek. Van trotse Iraniërs die op deze manier graag hun geschiedenis met de wereld delen tot geschiedenisdocenten en museumbezoekers die nieuwe perspectieven wilden ervaren.

Met digitale technologieën kunnen culturele instellingen unieke werelden creëren. Bijvoorbeeld werelden zoals deze, die we in het echt niet meer kunnen bezoeken.

Deel dit artikel

Ontdek de laatste digitale trends in de cultuur sector

Ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met tips, kennis en inspiratie over de digitale transformatie in cultuur.