Design sprint methode: Op ontdekkingsreis met Louis Andriessen

Vorig jaar overleed Louis Andriessen, Nederlands meest invloedrijke componist. Hoe kunnen we zijn werk recht doen in een digitale context? Hoe blijft het interessant voor jongere generaties en hoe kunnen we die bereiken? Kan zijn werk ook in deze context nieuwe wegen openen voor andere componisten, musici, makers en liefhebbers?

3 min. lezen

Deze vragen worden onderzocht in een samenwerking tussen onder andere DEN, Podiumkunst.net (Opent een externe link), vrienden van de componist en New Music Now (Opent een externe link). We onderzoeken wat er nodig is om zijn werk en ideeën digitaal samen te brengen. Bijvoorbeeld in de vorm van bestaande opnames en informatie, registraties van actuele concerten, artikelen of podcasts met musici die zijn werk goed kennen of een luistercursus.

De weg naar het platform

Om tot een prototype van het platform te komen organiseerde DEN een Design Sprint. Een inspirerende methodiek om in een korte tijd met een groot aantal stakeholders tot een prototype te komen. DOOR, het cultuurlabel van designbureau In10 (Opent een externe link), begeleidde deze vijfdaagse sprint met de volgende opzet:

Fases in een design sprint: map, sketch, decide, prototype en test

Dag 1: MAP: Expert talks, doelstellingen & uitdagingen

Dag 2: SKETCH: Voorbeelden van andere websites verzamelen, zelf ontwerpen

Dag 3: DECIDE: Presenteren van ontwerpen, kiezen van bruikbare elementen

Dag 4: PROTOTYPE: Bouw van het prototype

Dag 5: TEST: Met deelnemers uit de gebruikersgroep

De eerste drie dagen waren aaneengesloten en de prototype en testdagen vonden de week erna plaats in 2 dagen. Hierdoor werden in korte tijd grote resultaten gerealiseerd.

Lees meer over het proces van de design sprint. Download de pdf.

Waarom een platform?

Het uitgangspunt is om het publiek een ontdekkingsreis te laten maken met Louis Andriessen. Basis is de ontwikkeling van een online platform dat belangrijke bronnen bij elkaar brengt en publieksvriendelijk ontsluit. Een platform dat steeds uitgebreid kan worden, zodat het een blijvende bron van inspiratie vormt voor nieuwe uitvoeringen, hergebruik, herinterpretatie en nieuwe ontdekkingen. De I in Archive is als uitgangspunt gebruikt om het brede netwerk rond Louis Andriessen in beeld te brengen.

Uitkomsten

Het door DOOR ontwikkelde prototype biedt een virtueel podium aan Louis Andriessen en zijn opvatting dat alle muziek over andere muziek gaat. Bezoekers kunnen zo op een laagdrempelige manier kennismaken met Louis Andriessen, zijn muziek en de ruime context daarvan. Ook ontdekken ze hoe zijn werk andere muzikanten uit het heden en verleden heeft beïnvloed. Koppelingen met Spotify en Instagram moeten ook een jongere doelgroep aantrekken. Wie meer verdieping wil, kan dit vinden in luister-, kijk- en leestips.

Waarom DEN?

Deel dit artikel

Ontdek de laatste digitale trends in de cultuur sector

Ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met tips, kennis en inspiratie over de digitale transformatie in cultuur.