CyberVeilig Check voor cultuur
Cyberveiligheid is ook voor cultuurorganisaties van groot belang. Want de digitale gegevens van bijvoorbeeld je collectie, je financiën of je bezoekers zijn voor cybercriminelen maar al te interessant! Om je hier beter tegen te wapenen lanceert DEN de CyberVeilig Check voor de cultuursector.
Wil je als culturele instelling of als ZZP’er in de culturele sector beter zicht hebben op jouw cyberveiligheid? Doe de CyberVeilig Check (Opent een externe link) voor de cultuursector en achterhaal wat je zelf kan doen. Download je eigen praktische digitale actielijst en ga meteen aan de slag met de behulpzame instructies en tips.
Samenwerking DEN x DTC
DEN werkt voor deze CyberVeilig Check (Opent een externe link) samen met het Digital Trust Center (DTC) (Opent een externe link), onderdeel van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Het DTC wil Nederland weerbaarder maken tegen toenemende cyberdreigingen. Het DTC helpt organisaties met een stapsgewijze aanpak, met kennis & advies en met tools die helpen de risico’s inzichtelijk te maken en je tips geven waarmee je gelijk aan de slag kunt. Achtergrond - Cyber security
SCAN
In 2023 liet DEN het onderzoek Cyber Security Scan (Opent een externe link) uitvoeren. Daaruit blijkt dat 3 op de 10 organisaties in de afgelopen 3 jaar te maken hebben gehad met een cybercrime incident. Tijd voor actie dus. De checklist digitale veiligheid voor culturele organisaties is begin dit jaar gelanceerd en nu in aanvulling daarop de CyberVeilig Check (Opent een externe link).
Subsidie
Tot 1 januari 2025 komt de cultuursector ook in aanmerking om subsidie (Opent een externe link) aan te vragen om organisaties cyberveiliger te maken. Laat je niet van de wijs brengen. De communicatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland richt zich op het MKB en ZZP-ers maar is wel degelijk ook beschikbaar voor cultuurorganisaties.
DEN als aanjager
DEN zet zich in om culturele instellingen digitaal veiliger te maken en zoekt daarbij de strategische samenwerking op met gerenommeerde kennisinstellingen zoals het DTC om zo de culturele sector toekomstbestendiger te maken. Daarmee vullen we de behoefte in van de culturele instellingen om deskundige ondersteuning te krijgen en op de hoogte gehouden te worden op basis van de laatste kennis en informatie. Dit doen we o.a. door het geven van voorlichting en het ontwikkelen van praktische tools.