
Cultuurkwadraat Kennisnetwerkdag
1 april 2025, 12:30-19:00
Op 2 april 2025 organiseert Cultuurkwadraat een kennisnetwerkdag voor het culturele veld in podium 't Beest in Goes. Tijdens deze inspirerende dag bieden wij deelnemers masterclasses en workshops aan rondom cultuurversterking, cultuurparticipatie, cultuureducatie en cultuurmakers. Een waardevolle dag voor iedereen die actief is in het culturele veld.
Programma
14.30 uur Inloop
15.00 uur Aftrap met Keynotespreker Edwin van Meerkerk
16.20 uur Workshopsessie ronde 1
17.30 uur Workshopsessie ronde 2
18.30 uur Netwerkavond met Diner
Cultuur in een spiegelend venster - Keynote spreker Edwin van Meerkerk
Het belang van Cultuureducatie lijkt evident: er zijn kerndoelen, de voormalige CEPO-gelden van inmiddels 20 euro per leerling per jaar maken deel uit van de lumpsum, het programma Cultuureducatie met kwaliteit bereikt met subsidie van Rijk, Provincie en Gemeente 60% van de basisscholen. En toch vinden veel mensen het moeilijk uit te leggen wat er zo wezenlijk is aan kunst en cultuur in het onderwijs en ervaren kunstdocenten dat hun vak als extraatje wordt gezien. Tijdens de Keynote kijkt Edwin van Meerkerk met jou door het spiegelende venster van cultuur, waarin we zowel onszelf als de wereld zien en geeft handreikingen om niet alleen het gesprek over cultuureducatie te voeren, maar ook om concrete stappen te zetten.
Sessies
Na de opening van de dag door dagvoorzitter Arieke van Liere en keynote spreker Edwin van Meerkerk bieden we jou verschillende workshops en masterclasses aan. Als deelnemer kan je twee van deze activiteiten kiezen om aan deel te nemen. Ook zijn er activiteiten die twee uur lang door zowel ronde 1 en ronde 2 heen lopen, waaraan je ook kan deelnemen.
16.20 - 17.15 uur: Activiteiten ronde 1
Workshop 'Hoe ontwikkel je een digitale strategie?'
Door Laura de Vos (Senior adviseur bij kennisinstituut cultuur & digitale transformatie DEN)
Meebewegen met een veranderend en digitaler wordend publiek, dát is de digitale transformatie. Maar waar begin je? Een digitale strategie is de basis om digitaal te transformeren en je klaar te stomen voor het publiek van de toekomst. Hoe ontwikkel je een digitale strategie voor je organisatie en welke hulpmiddelen zijn er al? DEN, de aanjager van de digitale transformatie, ondersteunt je hierbij. In deze deelsessie neemt DEN je mee in de stappen die je kan doorlopen om tot een digitale strategie te komen en vorm je er je eerste gedachten over.
Interactieve bijpraatsessie 'Curriculumherziening. Wat is er bekend en hoe kan ik nu al aan de slag?'
Door Ronald Kox (Specialist cultuureducatie Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst)
Deze sessie bestaat uit een presentatie met veel ruimte om vragen te stellen, actualiteit en discussie. Bedenk dus van te voren wat je wil vragen, weten of in wil brengen!
Er liggen nieuwe concept-kerndoelen die beproefd worden, en er wordt hard gewerkt aan het formuleren van de exameneisen voor de kunstvakken en CKV in alle typen van het voortgezet onderwijs. Hoe ziet het er nu uit? Wat is de verwachting de komende tijd? En vooral ook: wat kan ik nu al doen om culturele instellingen en scholen voor te bereiden? Wacht niet te lang, want er is ook vandaag al genoeg werk aan de winkel!
17.30 - 18.25 uur : Activiteiten ronde 2
Workshop 'Hoe neem je jouw organisatie mee in een digitale verandering?
Door Laura de Vos (Senior adviseur bij kennisinstituut cultuur & digitale transformatie DEN)
We leven in een wereld waar verandering een constant gegeven is, maar hoe ga je om met verandering in je organisatie? Zeker in het digitale transformatieproces krijg je te maken met veel veranderingen. Maar hoe neem je jouw organisatie mee in deze veranderingen en hoe creëer je draagvlak voor jouw (digitaal) project? In deze sessie van DEN leer je kijken met een veranderbril op! Je leert meer over de verandertheorie en we maken een vertaalslag naar de praktijk.
Interactieve bijpraatsessie 'Vergroot je cultuurinzet. Dat vraagt om een brede blik op onderwijs en samenleving'
Door Ronald Kox (Specialist cultuureducatie Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst)
Deze sessie bestaat uit een presentatie met veel ruimte om vragen te stellen, actualiteit en discussie. Bedenk dus van te voren wat je wil vragen, weten of in wil brengen!
Kansen ontwikkelen om actief bezig te zijn met kunst en cultuur begint al direct vanaf de geboorte. Waarom is dit zo belangrijk, en mag je niet verwachten dat scholen alles doen? Wat is de invloed van de omgeving, welk effect heeft dit op opgroeiende kinderen en jongeren? Hoe kun je van jongs af aan tot een aanpak komen? De Nieuwe Fundamenten voor Cultuureducatie biedt een handreiking, en de dagelijkse praktijk laat zien dat er al veel mogelijk is. Ook in Zeeland!
16.20 - 18.15 uur : Doorlopende activiteiten
Masterclass 'Werving van nalatenschappen'
Door Vera Peerdeman (Nassau Fundraising)
Ben je actief in de culturele sector en op zoek naar alternatieve financieringsbronnen? Tijdens deze interactieve masterclass van Nassau Fundraising leer je hoe je nalatenschappen kunt inzetten om je culturele initiatief duurzaam te ondersteunen. Hoe kun je met je instelling inspelen op de grote belofte van 'the golden age of philanthropy? Hoe communiceer je met toekomstige erflaters en zet je dit om tot legaten en erfstellingen voor jouw organisatie?
Tijdens deze masterclass behandelen we 7 sleutels voor succesvolle werving van nalatenschappen.
Wat kun je verwachten?
- Inzicht in het opzetten van succesvolle nalatenschapcampagnes
- Tips voor het aangaan van relaties met potentiële gevers
- De basisprincipes van nalatenschappen en hoe je dit bespreekbaar maakt
- Vragen en antwoorden met een ervaren relatiemanager in de nalatenschappen
Workshop 'Deelnemers werven'
Door Matthijs Beerepoot (Specialist cultuurparticipatie Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst)
Kampt jouw vereniging met een tekort aan leden? Wil je jouw organisatie en aanbod onder de loep nemen, jouw doelgroep beter leren kennen en weten wat je kunt doen om deelnemers te werven en binden? In deze workshop leer je hoe je het aanbod van jouw organisatie beter kunt afstemmen op de behoefte van je (potentiële deelnemers). Maar ook hoe je meer of nieuwe doelgroepen aan je kunt binden. De workshop biedt een korte introductie op het thema (uit de cursus 'Samen Slim: Deelnemers werven') en we gaan aan de slag met een interactieve opdracht.
Workshop 'Fair Practice Code'
Door Peter van den Bunder of Karin Boelhouwer (Kunstenbond)
Wat houdt de Fair Practice Code nu precies in? Hoe pas je het toe in jouw werkpraktijk? Hoe verantwoord je dat in subsidie- en fondsenaanvragen? En welke uitdagingen kun je tegenkomen? Deze workshop geeft je de juist handvaten hiervoor.
De Fair Practice Code streeft ernaar kunst en kunstenaars de aandacht en waardering te geven die ze verdienen. De code fungeert als een gedragscode voor iedereen in de kunst-, cultuur- en creatieve industrie. Centraal staan eerlijke beloning, redelijke werktijden, respectvolle omgang en gelijke kansen voor iedereen.
In deze workshop geeft Peter van den Bunder of Karin Boelhouwer, beide belangenbehartigers bij de Kunstenbond, uitleg over de concrete toepassing van de Fair Practice Code. Zij laten aan de hand van enkele tools zien hoe je concreet een eerlijk tarief kunt bepalen voor het werk dat kunstprofessionals verrichten.
De Kennisnetwerkdag wordt mogelijk gemaakt door de regelingen: Cultuureducatie met Kwaliteit, Pilot Nationaal Akkoord Amateurkunst en Ondersteuning fondsenwerving Zeeland. Wij bedanken: Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Zeeland en de 13 Zeeuwse gemeenten.