Kennis & Inspiratie

Foto van immersiebe kunst ervaring met projectie

Wat betekent de Europese AI-Act voor culturele organisaties?

De Europese AI-Verordening (IA-Act)is een baanbrekende wetgeving die tot doel heeft het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de Europese Unie te reguleren. Deze wet waarborgt de veiligheid en fundamentele rechten van Europese burgers. 

In dit artikel gaan we in op wat de Europese AI-act inhoudt en wat deze wet betekent voor culturele organisaties. Daarnaast geven we je een aantal tips en tools om je organisatie voor te bereiden op de AI-Act.

7 min.
Innovatief werkenPraktijkvoorbeeld

Museum de Heksenwaag biedt rijkere bezoekersbeleving dankzij kunstmatige intelligentie

Hoe zorg je ervoor dat bezoekers van culturele organisaties betrokken raken bij het verhaal dat je wilt vertellen? Museum de Heksenwaag maakt hiervoor gebruik van een installatie gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Zo ontdekt men op een interactieve en gepersonaliseerde manier de overeenkomsten tussen de heksenjacht van toen en de dynamiek op sociale media vandaag de dag.

4 minuten
Innovatief werkenPraktijkvoorbeeld

​​​Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP) en Predictive AI ontwikkelen tool voor podiumkunsten

Hoe kun je als theater vollere zalen trekken, breder programmeren en nieuw publiek aanspreken? ​​Een AI-voorspellingsmodel van Digitaal Informatieplatform Podiumkunsten (DIP) en Predictive AI biedt uitkomst door een match te maken tussen de doelen van theaters en podia en de wensen van het publiek.

4 minuten
Datagedreven werkenArtikel

AVG-proof werken: wat komt daarbij kijken?

Welke publieksdata mag je als culturele instelling verzamelen? Op welke manier mag je publieksdata inzetten om het publiek te bereiken? Hoe kun je dat veilig en dus AVG-proof doen? Zijn alle medewerkers op de hoogte van de juiste richtlijnen? En zo zijn er nog veel meer vragen rondom de AVG. Waar begin je? DEN helpt je graag op weg!

3 min. lezen
Digitale cultuureducatieArtikel
Oma en kleinkind met Tellmies in de hand, Fotograaf Bibi Veth i.o.v. Rijksmuseum

Tastbaar digitaal: Wat schermloze technologie kan betekenen voor de ervaring van de cultuurbezoeker

Digitale middelen vormen een sterke en niet meer weg te denken aanvulling op cultuureducatief aanbod van culturele organisaties. Online of in de klas bieden deze middelen veel kansen om je inhoud rijk en boeiend aan jong en oud over te brengen. Toch zijn er ook geluiden van educatoren die het (ook) anders willen. Zij zijn op zoek naar tastbare ervaringen die meerdere zintuigen prikkelen en een gedeelde sociale cultuurbeleving ondersteunen.

10 min.
Artikel

Auteursrecht en naburig recht in de podiumkunsten: wie beschermt wat?

Achter elke theatervoorstelling, elk dansoptreden of concert schuilt een wereld van intellectueel eigendom. Dit artikel werpt licht op het auteursrecht en de naburige rechten in de podiumkunsten, en legt uit hoe deze rechten de creatieve inspanningen van makers en uitvoerders beschermen.

10 min. lezen

Delen en creëren: Ontdek de kracht van Creative Commons

Voor DEN is het belangrijk dat digitale cultuuruitingen zo open mogelijk en zo breed mogelijk beschikbaar zijn, zónder voorbij te gaan aan de positie van de individuele makers, cultuurproducerende instellingen, erfgoedinstellingen en het bredere maatschappelijke belang. Een van de manieren om culturele producties vrijer te kunnen delen is door gebruik te maken van Creative Commons-licenties.

10 min. lezen

Wat is auteursrecht?

Iedereen die iets oorspronkelijks creëert verkrijgt auteursrecht op ‘het werk ‘dat is ontstaan. Auteursrecht omvat het alleenrecht van de maker om te bepalen of een werk openbaar gemaakt mag worden, bijvoorbeeld publicatie in een tijdschrift of op een website. En of het werk verveelvoudigd mag worden, bijvoorbeeld door posters van een foto te maken, of door een film uit te brengen op dvd.

7 min. lezen

Nieuw onderzoek: het potentieel van online cultuur

De wereld wordt steeds digitaler. Dat is al jaren zo en die ontwikkeling zal alleen maar verder doorzetten. Ook in het culturele domein zien we steeds meer vormen van digitale en online cultuur. Maar wat zijn nu daadwerkelijk de wensen van het publiek als het gaat om cultuurbeleving? En hoe kunnen culturele organisaties hierop inspelen? DEN onderzocht het samen met Motivaction.

2

Derecho di outor pa kreadó: kon bo ta regl’é ònlain?

Dit artikel is een vertaling in het Papiamentu van het artikel Auteursrechten voor makers: hoe regel je het online?

Ora abo komo kreadó pone bo trabou disponibel ònlain, bo por alkansá un públiko grandi i tin biaha un públiko ku bo no a ferwagt. Un bunita oportunidat ku ta trese algun reto tambe kuné. Por ehèmpel tokante derecho di outor. Kon bo ta regla esaki korektamente? Nos ta splika bo!

Ontdek de laatste digitale trends in de cultuur sector

Ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met tips, kennis en inspiratie over de digitale transformatie in cultuur.